• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Щодо встановлення оплати за харчування вихованців у 2016 році

Щодо встановлення оплати за харчування вихованців у 2016 році

2016-02-25

Щодо встановлення оплати за харчування вихованців у 2016 році

Питання щодо плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах регламентовано:

- статтею 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001р. №2628-ІІІ (зі змінами);

- постановою Кабінету Міністрів України від 26.08.2002р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (зі змінами);

- Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. № 667 (зі змінами).

З 2016 року відповідно до Закону України від 24.12.2015 р. № 911-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачено, що батьки чи особи, які їх замінюють, уносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірах, визначених органами місцевого самоврядування або відповідними органами управління. Пільгові умови оплати харчування дітей у дошкільних навчальних закладах для багатодітних і малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 26 січня 2016р. №41 «Про вартість харчування вихованців комунальних дошкільних навчальних закладів та учнів загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів», наказу управління освіти і науки Білоцерківської міської ради від 27 січня 2016р. №11 «Про встановлення розміру плати за харчування вихованців дошкільних, учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів»

1. Встановлено вартість харчування одного вихованця у комунальних дошкільних навчальних закладах з 01 січня по 30 червня 2016 року -16,70 грн. на день; з 01 липня по 31 грудня 2016 року – 20 грн. на день.

2. Встановлено з 01 січня по 30 червня 2016 року плату для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах у розмірі 60% від вартості харчування на день; з 01 липня по 31 грудня 2016 року – 50%.

3. Від плати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.
До відома!

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 №928-VIII розраховується рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму) для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в дошкільному закладі.

У 2016 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму) на одного члена сім'ї становить 461 грн. ( у 2015 році - 410 грн.). Отже, батьки або особи, які їх замінюють, звільняються від плати за харчування дитини за умови, якщо сукупний дохід на кожного члена їхньої сім'ї за попередній квартал не перевищував 461 грн.

4. Безкоштовним харчуванням забезпечуються наступні категорії дітей:

ü діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;

ü діти-інваліди;

ü діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України від 01.06.2000р. №1768-ІІІ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (зі змінами);

ü діти в санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей з малими й затухаючими формами туберкульозу;

ü діти в спеціальних групах компенсуючого типу для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

ü діти, батьки яких є учасниками бойових дій антитерористичної операції (на основі посвідчення учасника бойових дій антитерористичної операції чи довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України), та діти із сімей загиблих (померлих) жителів міста Білої Церкви, які брали участь у проведенні антитерористичної операції (рішення Білоцерківської міської ради від 25.12.2015 р. № 24-03-VIІ «Про внесення змін у рішення Білоцерківської міської ради від 09 липня 2015 року №1525-77-VI «Про надання додаткових соціальних гарантій учасникам бойових дій антитерористичної операції та членам їх сімей»).

5. Розмір плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей.
Важливо!

Відповідно до пункту 2.5 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. № 667 (зі змінами), звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів.

Пунктом 2.9 Порядку визначено, що батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною дошкільного навчального закладу. За дні, у які дитина не відвідувала навчальний заклад (у разі хвороби, карантину, санаторного лікування, відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, у літній оздоровчий період тощо),плата з батьків не справляється.

Пунктом 2.10 Порядку встановлено, що з осіб, які мають право на пільги, але не подали необхідних документів щодо звільнення від плати або зменшення розміру плати, плата справляється в повному обсязі, без урахування пільг.

У разі несплати батьками за харчування дитини упродовж двох місяців без поважних причин дитина може бути відрахована з навчального закладу, що передбачено пунктом 12 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003р. №305 (зі змінами). У такому разі адміністрація навчального закладу зобов’язана письмово повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.

Кiлькiсть переглядiв: 128

Коментарi