Г
ШАНОВНІ БАТЬКИ!
Діяльність дошкільного навчального закладу в умовах адаптивного карантину здійснюється відповідно до Постанови Головного Державного Санітарного лікаря України від 22.09.2020 року №55 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку поширенням корона вірусної хвороби (GOVID- 19)”.
Алгоритм дій
1. Батьки заходять на територію закладу до місця прийому дітей.
2. На території дошкільного закладу слід дотримуватися дистанції 1,5-2 м відповідно до розмітки на доріжках, обов’язково уникати скупчень. Очікування на території повинно бути обмежено.
3. Батьки та супроводжуючі особи повинні одягати респіратор або захисну маску (у тому числі саморобну), так, щоб були покриті ніс та рот.
4. Ранковий прийом дітей до закладу дошкільної освіти проводить сестра медична старша або інша відповідальна особа ЗДО.
5. Сестра медична старша або інша відповідальна особа зустрічає дитину і проводить початковий температурний скринінг із занесенням показників у відповідний журнал, батьки повинні дочекатись результатів тесту. Упродовж дня проводиться поточний температурний скринінг дітей кожні 4 години.
6. Діти, у яких виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань:
- при проведенні початкового температурного скринінгу не допускаються до відвідування;
- при поточному скринінгу - ізолюються з відповідним інформуванням медичного працівника та батьків.
7. Після того, як діти групи зібралися, вихователь веде дітей до своєї групи.
8. Прийом дітей здійснюється, ВИКЛЮЧНО, з 07.30 до 08.30.
9. На вході до закладу організовано місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.
10. Після закінчення дня передачу дітей батькам проводить вихователь групи або помічник вихователя біля входу до ЗДО (за несприятливих погодних умов – в прогулянковому павільйоні та на вході до приміщення). Про необхідність забрати дитину слід інформувати вихователя за допомогою телефонного зв’язку.
11. Всі питання батьків щодо перебування дитини впродовж дня вирішуються, виключно, в телефонному режимі.
12. Упродовж дня усі протиепідемічні заходи забезпечують працівники закладу.
«Це жах! Щойно Оленка одужає, приводжу в дитячий садок — і вона знову хвора! Що ви тут з нею робите?» Якщо такі звинувачення батьків вихованців лунали й у ваш бік, роз'яснення експерта стануть у пригоді
• запалення горла; бронхіт;
• висипання на шкірі;
• невротичні стани;
• захворювання шлунково-кишкового тракту.
У закладі дошкільної освіти №25 «Оленка» організована робота медичного, процедурного, маніпуляційного кабінетів . Приміщення відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, оснащені необхідним обладнанням та лікарськими засобами, виробами медичного призначення.
У медичному кабінеті працюює медична сестра КрамінАнна Анатоліївна, яка веде облік медичного обладнання, лікарських засобів та виробів медичного призначення, імунобіологічних препаратів, дотримуються правил і термінів їх зберігання та використання, забезпечують їх своєчасне поповнення.
У своїй роботі медична сестра керується чинним законодавством, нормативно-правовими актами органів охорони здоров’я, освіти та науки, здійснює постійний контроль за станом здоров’я дітей, проведенням обов’язкових медичних оглядів дошкільників та працівників, профілактичних щеплень у порядку і в терміни, встановлені МОЗ України, надає невідкладну медичну допомогу вихованцям у разі гострого захворювання або травми, здійснює контроль за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму навчально-виховної діяльності, санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму; проводять санітарно-просвітницьку роботу серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників дошкільного навчального закладу; веде звітно-облікову медичну документацію в порядку, встановленому МОЗ України.
Медична сестра проводить медичні огляди дітей при прийомі в дошкільний навчальний заклад та здійснює медичний контроль за перебігом періоду адаптації, щоденні огляди дітей щодо виявлення у них ознак захворювань,стосовно виявлення педикульозу, грибкових захворювань, корости та інших захворювань шкіри.
Медпрацівники проводять аналіз стану здоров’я дітей за результатами обов’язкових медичних оглядів, розробляють план оздоровлення, здійснюють контроль за виконанням рекомендацій фахівців, інформують батьків і педагогічний персонал про лікувально-профілактичні заходи, проведення яких передбачається, їх результати.
Протягом року медична сестра здійснює постійний контроль за організацією рухового режиму дітей, проведенням оздоровчо-фізкультурних заходів і їх впливом на організм дитини, організацією загартування та харчування, забезпечує контроль за дотриманням режиму дня та навчальних навантажень згідно з віком дитини; профілактику травматизму, спалахів гострих кишкових та вірусних інфекцій , харчових отруєнь, отруєнь рослинами та грибами.
У медичному кабінеті в інформаційному медичному куточку медичні сестри систематично розміщують діаграми з порівнянням показників відвідування вихованцями дошкільного закладу, індекс здоров’я по всім віковим групам, результати контролю за дотриманням санітарно – гігієнічного режиму, екран здоров’я, санбюлетні. Щомісячно на педгодинах, нарадах при завідувачі, обговорюються питання дотримання санітарно – гігієнічних умов в закладі, результати медико – педагогічного контролю за станом здоров’я, нервово – психічного та фізичного розвитку дітей; результати контролю за розвитком рухів і фізичних якостей, оцінки організації, змісту та методики проведення різних форм з фізичного виховання, рухового режиму, лікувально- профілактичної, оздоровчої роботи з малюками; питання організації роботи з ослабленими дітьми, зниження рівня захворюваності серед вихованців.
Авітаміноз - гостра нестача вітамінів в організмі, яка завжди переслідує нас навесні. Точніше, ця проблема правильно називається гіповітаміноз - нестача вітамінів, тоді як авітаміноз - їх повна відсутність. Однак навіть медики для позначення цього явища часто вживають саме слово «авітаміноз», ну а для нас головне - дізнатися, як з цим явищем боротися.
Навіть якщо в організмі не вистачає всього одного вітаміну, це веде до неприємних наслідків: порушується обмін речовин, виникають хронічні захворювання. І незважаючи на те, що в наших магазинах і супермаркетах круглий рік продаються свіжі овочі, а аптеки пропонують багатий асортимент вітамінів, ми продовжуємо відчувати їх нестачу.
Як впоратися з авітамінозом? Взагалі-то краще до нього не доводити - адже запобігти його цілком можливо. Основне правило - збалансоване харчування, що забезпечує наш організм всіма необхідними речовинами: вуглеводами, білками, жирами.
Перш за все, взимку не варто пускати на самоплив харчування, і переходити на макарони, рис, м'ясо та здобні булочки. Але якщо вже так сталося, то хоча б навесні дозвольте вашому організму отримати більше натуральних вітамінів, мінералів і клітковини. Їжте каші, але не білі, а гречану, вівсяну, перлову і ячну; рибу, а також всі овочі, фрукти та зелень, які зможете придбати.
Переважно навесні використовувати не свіжі овочі, а заморожені. При "заморожуванні в них максимально зберігаються всі вітаміни та мікроелементи, тоді як у свіжих овочах, всю зиму зберігалися на складах і базах, від них залишилася тільки назва. Використовуйте домашні заготовки, але не консерви, а варення, соління, сушені та заморожені ягоди, овочеві та фруктові соки: морквяний, капустяний, яблучний. Вітаміни повинні надходити в наш організм щодня - запастися ними про запас не вийде.
Коли в організмі не вистачає вітаміну А, то починає сохнути і лущитися шкіра, червоніють і сльозяться очі, погіршується зір. Якщо частіше вживати хоча б печінка, вершкове масло, червоні і жовті овочі та фрукти, то можна частково заповнити недолік цього вітаміну.
Дуже важливими для організму є вітаміни групи В. Від головного болю і проблем з роботою кишечника нас позбавить вітамін В1, що міститься горосі, злаках і кисломолочних продуктах.
Вітамін В2 необхідний для участі у процесах метаболізму і для нормальної роботи багатьох систем: травної, нервової, серцево-судинної. Беручи участь в роботі печінки, цей вітамін допомагає нормальному процесу кровотворення. Міститься в сирі, сирі, м'ясі, печінці та нирках, гречаній і вівсяній крупі, цільному молоці і бобових.
Їжа, багата білками - горіхи, квасоля, куряче м'ясо, яловичина, риба, а також перець і картоплю, забезпечує нас вітаміном В6. Він необхідний для нормальної роботи мозку, формування червоних кров'яних тілець, і дозволяє нам завжди відчувати себе спокійними і врівноваженими.
І ще один важливий вітамін цієї групи - В12. Якщо у дівчат і жінок тривалий час не вистачає цього вітаміну, то це може загрожувати безплідністю, а також захворюваннями шлунка і кишечника. Вітамін В в достатній кількості міститься в жирній рибі, м'ясі, нирках і печінці.
Звичайно, не можна обійти увагою такий важливий, життєво необхідний вітамін, як аскорбінова кислота - вітамін С. Його нестача в організмі загрожує загальним виснаженням і слабкістю, нездатністю до опору впливів агресивного зовнішнього середовища. Навіть найпростіша інфекція може викликати у людини, що страждає нестачею цього вітаміну, важке захворювання. Спостерігається також схильність до постійних носовою кровотеч і крихкість кісток.
Вітаміну С багато в чорній смородині, обліписі, шипшині, болгарському перці і цитрусових, зеленому горошку і зеленому цибулі. Мало хто знає, що в картоплі, що вважається передусім джерелом вуглеводів і крохмалю, вітаміну С може міститися навіть більше, ніж в апельсинах. Звичайно, мова йде про екологічно чистому картоплі, або хоча б вирощеному без хімічних надмірностей.
Не слід також допускати браку вітаміну D - вітаміну, «народженого світлом», так як це може призвести до втрати кальцію, що для жінок абсолютно неприпустимо - адже відомо, що остеопороз - це переважно жіноче захворювання. Жирна риба, печінка тріски, яйця та вершкове масло допоможуть завжди підтримувати оптимальний баланс цього вітаміну в організмі. Не забувайте також частіше бувати на сонці - адже назва вітаміну D говорить сама за себе.
Як зберегти в продуктах максимальну кількість корисних речовин під час їх обробки і приготування?
Овочі можна їсти разом з шкіркою, а якщо це неприйнятно, то треба чистити їх ножем з нержавіючої сталі. Не потрібно тримати приготований салат або вінегрет в холодильнику - не готуйте їх заздалегідь, а з'їдайте одразу після приготування. Дрібно порізані овочі втрачають більше вітамінів. Саме тому відварена картопля на 50% корисніше картопляного супу.
Готуйте овочі на пару, або запікайте - так у них збережеться більше вітамінів і мінералів. У крайньому випадку, відварюють їх в емальованій каструлі. Перед приготуванням Не замочуйте овочі у воді - вітаміни залишаться в ній, і ваш організм нічого не отримає.
Запасайтеся енергією, вживаючи більше горіхів і насіння, а замість білого хліба привчите себе до хліба з борошна грубого помелу та висівки.
Незважаючи на те, що ви намагаєтеся збалансувати харчування, не забувайте про полівітамінних комплексах, так як вміст вітамінів в продуктах сьогодні зовсім не те, що кілька десятиліть тому. Для прикладу: щоб отримати повну добову дозу вітаміну С, треба з'їсти 16 апельсинів або 12 лимонів, що досить важко виконати.
Бажано, щоб вітаміни були натуральними, а не синтетичними, так як більшість синтетичних вітамінів погано засвоюється нашим організмом. Купуючи вітаміни, пам'ятайте - краще, якщо вони мають усі необхідні сертифікати та проходять клінічні випробування, як і лікарські препарати. В іншому випадку ви ризикуєте тільки нашкодити своєму організму.
Сьогодні алергія - одна з найпоширеніших проблем дитинства. Чи можна звести її ризик до мінімуму? Як лікувати хворого малюка? Є таке поняття - раціональне веління вагітності. Мама повинна всі дев'ять місяців, буквально кожен день, співвідносити свою поведінку з потребами майбутнього малюка; відмовитися від багато чого, що подобається їй, але може зашкодити дитині.
Банально, але факт: для майбутньої дитини життєво важливий здоровий спосіб життя мами, її відмова від куріння, у тому числі і пасивного.
Вагітним жінкам, схильним до алергії, необхідно виключити контакт з алергенами, правильно харчуватися, менше лікуватися медикаментами. Майбутнім мамам, яким у силу їхньої професії доводиться часто контактувати з алергенами (працівникам хімічної, фармацевтичної, хутряної, борошномельної промисловості, перукарям, пекарям і т. д.), потрібно задуматися про те, як перебудувати свій робочий графік у період очікування дитини. Що робити якщо у дитини алергія і як бути - ми підкажемо.
У 80% дітей, що страждають алергічної хворобою, обтяжений анамнез. Якщо і мама, і тато - алергіки, то ризик розвитку захворювання у дитини складає 60-80%, якщо тільки один батько - 45-50%, Ризик алергії у дітей здорових батьків може досягати 10-20%.
Найбільш ранні симптоми алергії (у формі реакції на їжу) з'являються незабаром після народження дитини і досягають свого піку до середини першого року життя . На цьому тлі часто спостерігаються симптоми атонічного дерматиту; максимум їх доводиться на однорічний вік. У дітей старшого віку прояви харчової алергії та атопічного дерматиту зустрічаються рідше. Основні клінічні прояви атонічного дерматиту - шкірний свербіж і характерні запальні зміни (почервоніння, сухість, лущення, потовщення) шкіри, сліди розчухування на обличчі, шиї, волосистої частини голови, в складках шкіри, на ліктьових згинах, в підколінних ямках. Симптоматика залежить від віку. Атонічного дерматиту часто супроводжують захворювання шлунково-кишкового тракту. Важливо пам'ятати, що шкірний свербіж - симптом дуже багатьох захворювань; діагноз може поставити тільки лікар після очної консультації. Пізніше з'являється респіраторна атопія. До шести-семи років на перше місце за поширеністю виходить бронхіальна астма.
З боку шкіри - свербіж і характерні запальні зміни; з боку очей - свербіж, запальні зміни, сльозотеча; з боку носа - свербіж, чхання, закладеність носа і характерні відокремлювані, а також сухий кашель, утруднене дихання, набряки.
Атопічний дерматит, алергічний риніт, бронхіальна астма, поліноз, набряк Квінке, кропив'янка, харчова і лікарська алергія.